Socker, en stor hälsobov

Det här med socker är lurigt. Det är inte lätt att veta hur mycket socker man får i sig under en dag. Godis och andra sötsaker är ju en uppenbar källa men sedan finns det så kallade dolda sockret i matvaror som man kan tro är helt okej. Vi konsumerar på tok för mycket socker och har vant oss vid en hög sockernivå. Det är lätt att bli sockerberoende och det kan kräva stor disciplin och vilja att bryta det. Själv var jag ordentligt fast i ett sådant beroende för många år sedan. En stor del av dagens tankar handlade om godis, kakor eller annat sött och det räckte inte med en bit eller en kaka. När jag renade min kropp från socker var det totalt sockerfritt som gällde, inga sötningsmedel heller. Att äta något sött någon gång ibland funkade inte för mig då var det som att underhålla det sug som funnits under så lång tid. Min räddning från sötsug har varit nötter och frön som jag alltid hade med mig. Dessa innehåller en mängd goda fetter som ger en jämn blodsockernivå. Hjärnan behöver energi, mycket energi, för att orka vara på topp. Energi finns i socker i form av snabb energi det vill säga den kommer hjärnan till godo direkt och gör den lätt tillgänglig men förbrukas också snabbt. När energin tar slut kräver hjärnan mer och ett sug efter mer energi (sött) blir resultatet och så är cirkeln igång.
Om du äter nötter och frön som innehåller fetter men inget socker får kroppen ren energi. Det tar längre tid för kroppen att förbruka denna energi vilket resulterar i en jämnare blodsockernivå, lugnare temperament och bättre koncentration. När man utesluter socker helt förbrukar kroppen fettet eftersom den inte har någon annan snabbare energikälla att använda sig av. Om man däremot kombinerar socker och fett kommer kroppen (hjärnan) att välja den snabba mer lätt tillgängliga energin och fettet blir då oförbrukat och hamnar i depåer i kroppen vilket lätt kan leda till viktökning.
Mitt tips till dig som vill bli sockerfri är att utesluta allt socker och sötningsmedel som aspartam och liknande. Det gäller verkligen att läsa på alla innehållsförteckningar vilket kan vara ett stort arbete i början men man lär sig ganska snabbt vilka produkter som är bra och vilka man bör undvika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.