Måste det göra ont för att en behandling ska ha effekt?

Jag har märkt att det är vad många anser och kan uppleva något slags missnöje, kanske inte så mycket besvikelse utan mer en frustration och tveksamhet över att det ska bli något resultat över huvud taget om det inte gör ont. Efter alla dessa år som jag har utövat behandling så är min erfarenhet det motsatta, en mjuk behandling öppnar möjligheten att komma in på en djup nivå i kroppens struktur och därmed lösa upp djupt liggande spänningar och blockeringar som hindrar en läkande process. Hårda behandlingar där man mer eller mindre angriper ett ömt område gör att muskler och nervsystem går in i försvar, värjer sig mot smärta vilket kan skapa låsningar. I värsta fall kan det skapa en ytterligare skada. Jag har också sett att vissa personer vill ha en mer handfast behandling vilket verkar fungera bäst för dem och det är helt naturligt eftersom vi alla är olika och behöver olika sätt.

Polaritetsterapi är den behandlingsmetod som jag använder mig av är till största delen mycket mjuk beröring med ett stadigt handgrepp. Som jag tänker är det viktigt att skapa en relation till kroppen jag behandlar, att bygga upp ett slags förtroende och därmed blir det ett samarbete. Det jag ofta känner i mina händer under ett behandlingsmoment när jag placerar mina händer eller fingrar på olika punkter är först en tveksamhet från musklerna, som om de är osäkra på vad som ska ske. Då jag bara bibehåller en mjuk kontakt och mer eller mindre väntar ut en reaktion från kroppen sker det oftast en häpnadsväckande förändring. Det kan vara en rörelse från tveksamhet i muskler med motstånd som allteftersom övergår i ett förtroende och övertygelse om att den inte kommer att bli skadad eller få mer smärta och då sker det fantastiska saker. Från en totalt hård och spänd muskel kan man känna hur den släpper efter och blir alldeles mjuk och smidig. När detta sker minskar eller försvinner smärtan i området som tidigare varit påverkat eller skadat. Då kontakten är mjuk och följsam kommer man också längre in i kroppens muskellager vilket gör att spänningar släpper på en djup nivå. Ibland sker detta fort och ibland tar det längre stund för musklerna att släppa sitt grepp och motstånd.

Allt är en process och får ta den tid det behöver. Så är det eftersom vi är olika individer och våra behov och reaktioner är olika. Det ena är inte bättre eller sämre än det andra och det är därför det är så viktigt att alltid anpassa varje behandling efter varje person och även till varje situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.