Detox

En renande diet

Denna diet har en renande effekt på hela kroppen men framför allt på mage och tarmsystem. För att få bäst resultat ska den följas under sju veckor.

Det är bra om du är medveten om din sinnesstämning under denna period och undvika att äta om du känner dig upprörd eller fylld av andra starkt negativa känslor. Skriv ner dem och vänta med att äta tills det känns lite lugnare. Ät bara när du känner dig hungrig och avsluta måltid när du börjar känna mättnad. Välj ekologiskt i den mån det är möjligt. Var medveten vid måltider genom att äta långsamt, tugga maten ordentligt och känna smaken i munnen.

Morgonen används för att stimulera utrensning av tarmar. Då är det bara vätska som intas samt en drink som renar lever och njurar.

Morgon:

Börja varje morgon med leverrening.

Leversköljning:
Tag saft av en halv citron och en halv grapefrukt. Blanda med 3-4 msk olivolja. Tillsätt 2-3 pressade vitlöksklyftor. Du kan även tillsätta lite riven färsk ingefära. Rör om och drick på fastande mage varje morgon.

Blandningen sköljer ur lever, njurar och stärker tarmarnas funktion. Tag gärna lite färsk persilja och tugga på efter drinken för att minska vitlöksdoft.

Efter denna blandning är det dags för örtte för att hjälpa kroppen att göra sig av med slaggprodukter.

Dr. Stones örtte:

Lakritsrot 1 dl.
Anis 1 dl.
Fänkål 1 dl.
Pepparmynta 1 dl.
Bockhornsklöverfrö 1 dl.

Lägg alla ingredienser i en burk med tättslutande lock och blanda dem.
Drick detta te varje morgon genom att koka upp en liter vatten och ta av från plattan. Häll i en msk. Av blandningen och låt stå och dra några minuter. Teet ska drickas som det är utan sötningsmedel, ingen honung heller.

Leversköljningen kan ge något illamående i början. Då är det speciellt bra med örtteet som motverkar detta. Efter hand som reningsprocessen fullföljs minskar illamående och kroppen känns lättare.

Förmiddag:
Cirka två timmar efter frukost är det dags för grönsaksjuice. Minst 2,5 dl av t.ex:
morötter, grönkål, salladsblad och andra gröna grönsaker.
Blanda ovanstående med 2,5 dl juice på rödbetor. Du kan även tillsätta lök, kålrot, rädisor och vitlök. Ingen fast mat ska intas på morgon och förmiddag.

Lunch:
Gör en råkosttallrik med färska blandade grönsaker. Tag det som finns för säsongen.
Tallriken bör innehålla groddar gjorda av alfa-alfa, mungbönor, bockhornsklöverfrön. Severa gärna med champinjoner för att öka proteinhalten.

Dressing: olivolja, äppelcidervinäger, citron smaksätt med ingefära, vitlök eller örtkryddor men tillsätt inget salt inte heller örtsalt.

Om du vill ha ett varmt mål använd ugn eller ångkokning. Inga fetter eller oljor får användas vid tillagning då dessa omvandlas vid upphettning och blir skadliga för kroppen. Servara gärna varma rotfrukter och grönsaker med olivolja och lite pressad citron över.

Eftermiddag:
Drick ett glas grönsaksjuice samma som på morgonen.

Middag/kväll
Varm eller kall mat. Följ samma rekommendationer som till lunchen.
Som dessert går det bra att skära upp och blanda några frukter. Avsluta med en stor kopp te gjort på bockhornsklöverfrö eller använd Dr. Stones te som går bra att söta med lite honung om så önskas.

För att ytterligare stödja denna diet kan man ta ett vattenlavemang som hjälper tarmen att rensa från slaggprodukter.

Under de sju veckor som dieten pågår ska du absolut utesluta:
alkohol, kaffe, vanligt te, animaliska produkter som ägg, jäst, mjölkprodukter, ost (inkl fetaost och getost) samt upphettat fett, socker, salt, potatis, ris, bröd, pasta eller spannmålsprodukter. En enda skiva bröd är tillräckligt för att förstöra resultatet av dieten på grund av stärkelsejäsningen.

Det man ska och bör äta är:
obegränsad mängd av alla sorters grönsaker, frukt, bär och nötter (ej salta jordnötter men gärna mandel, hasselnötter, cashewnötter, orostade solrosfrön). Ett tips är att blanda torkad frukt och nötter i en stor påse och ha som snacks mellan måltiderna. Nötterna innehåller både protein och nyttigt, fleromättat fett. Linser och bönor får ätas en gång i veckan, de innehåller nämligen en viss mängd stärkelse. Kikärtor är bra, om du köper råa och kokar/blötlägger själv. Honung, kokos och lönnsirap är tillåtet som sötningsmedel och ”godis”.

Man får dock inte äta havregryn eller några som helst sädesslag, gröna ärter, majs (innehåller stärkelse), oliver (saltade) samt grönsaksbuljong som innehåller salt.