Tips på en enkel risotto

vegetarisk risotto

Risotto är en ganska enkel och god måltid att tillaga. Den kräver lite passning eftersom man får röra i den med jämna mellanrum och hälla på vätska i omgångar alltefter som den kokar in i riset. När jag tillagar en risotto utgår jag från de tillbehör jag har hemma och skapar en rätt utifrån det. Här nedan är ett förslag som man kan utgå ifrån. Ett litet tips är att inte vara rädd för att använda kryddor men tänk också på att vara lite försiktig med salt, parmesanosten tillför en del sälta och den lägger man ju i sist.
Detta recept räcker till 2 personer.

Ingredienser:
1 gul lök skuren i tärningar
4 cm squash skuren i tärningar
1/2 paprika i små bitar
Bladspenat (en rejäl näve, grovhackad)
1,5 dl risottoris (avorioiris, arborioris)
1 dl kikärtor (kokta och väl sköljda)
1/2 – 1 buljongtärning vegetabilisk
Paprikapulver
Chilli Chipottle (ger lite röksmak)
Salt, peppar (kan uteslutas, tillsätt om det behövs)
Parmesanost, finriven
4,5 – 6 dl kokt vatten

Blanda buljong med lite av det kokta vattnet ca 1,5 dl. Fräs lök och squash i lite kokosolja eller smör. Tillsätt paprika och kryddor och låt dem blanda sig med fräset innan du tillsätter riset som ska fräsas tills grynen blir lite genomskinliga (det går ganska fort). Häll på buljongen och rör om så att vätskan blandar sig. Lått det puttra på ganska hög värme utan lock, håll uppsikt så att det inte blir för torrt. När det är dags för mer vätska tillsätt ytterligare hett vatten (det är viktigt att kokningen inte avstannar) och kikärtorna. Rör om och håll uppsikt över kokningen, tillsätt ytterligare en omgång vatten när det är dags för det tillsammans med bladspenaten.
När riset är färdigt, tar ca 15 – 20 min, tillsätt den rivna parmesanosten och rör om.

Servera gärna med en glutenfri variant av tabouleh – tomat och persiljesallad.

Tabouleh glutenfri
1-2 dl slätbladig persilja, mycket fint hackad
2 tomater som hackas i små bitar
1/2 liten rödlök finhackad
alfa alfa groddar ca 1 dl (sköljda)
pressad citron
olivolja
örtsalt

Blanda alla ingredienser och smaka av med citron, salt och olivolja.

Smaklig måltid!

Share this Post

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*